Informacja o prywatności

Oświadczenie o ochronie prywatności

 

Nasze dane kontaktowe

Nazwa: Rada Okręgu South Somerset, Zespół ds. Zatrudnienia i Wsparcia Rozwoju Gospodarczego

Adres: skrytka pocztowa 5421, Yeovil, BA20 9GU

Numer telefonu: (01935) 462462

E-mail: econdev@southsomerset.gov.uk

Data: 27 października 2021

 

Rodzaj gromadzonych przez nas danych osobowych

Obecnie gromadzimy i przetwarzamy następujące informacje:

  • Osobiste identyfikatory, kontakty i cechy, w tym imię i nazwisko, adres, numer(y) telefonu, adres(y) e-mail, płeć, data urodzenia

Jak pozyskujemy dane osobowe i dlaczego je posiadamy

Przetwarzane przez nas dane osobowe są nam przekazywane bezpośrednio przez Ciebie z jednego z następujących powodów:

 

  • Aby uzyskać dostęp do wsparcia i informacji za pośrednictwem Centrum Możliwości online lub osobiście

  • Aby umożliwić Abri, koordynatorowi Centrum Możliwości, zapewnienie Ci wsparcia w zakresie zatrudnienia i umiejętności, o które prosiłeś.

  • W celach walidacji i monitorowania, w tym oceny usług centrum, Twoje dane mogą zostać przekazane do DWP

 

Wykorzystamy informacje, które nam przekazałeś, aby umożliwić Abri bezpośredni kontakt z Tobą w celu udzielenia Ci specjalistycznej porady, informacji i wsparcia zgodnie z Twoim życzeniem.

 

Jeśli wymagana jest rada i wsparcie od innej organizacji, Abri uzyska Twoją zgodę na udostępnienie Twoich danych osobowych tej organizacji.

 

Twoje dane mogą zostać przekazane do DWP, aby pomóc ocenić i poprawić skuteczność funduszu Elastycznego Wsparcia oraz aby DWP mogło zbadać, jak skuteczne jest partnerstwo.  Przekażemy informacje do DWP, które mogą odpowiadać danym, które już posiadają na Twój temat.  Wszelkie podane szczegóły będą widoczne tylko dla zespołu badawczego DWP i zostaną wykorzystane wyłącznie w badaniach tego schematu.  Wszelkie przekazywanie informacji będzie odbywać się w bezpieczny sposób.  Kiedy DWP napisze raport z badań, nie zostanie zidentyfikowana żadna indywidualna osoba ani gospodarstwo domowe.  

 

Zgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych (RODO), podstawą prawną przetwarzania tych informacji są:

a) Twoja zgoda. W każdej chwili możesz wycofać swoją zgodę. Możesz to zrobić, kontaktując się z DPO@southsomerset.gov.uk

Jak przechowujemy Twoje dane osobowe?

Twoje dane osobowe będą bezpiecznie przechowywane na dysku chronionym hasłem.

Będziemy przechowywać dane osobowe, jak powyżej, przez maksymalnie dwa lata, ponieważ może być konieczne monitorowanie postępów skierowań, których dokonaliśmy w Twoim imieniu, i potencjalnego skontaktowania się z Tobą w celu uzyskania informacji zwrotnej na temat świadczonych przez Ciebie usług. Następnie usuniemy Twoje dane, usuwając pełny zapis dotyczący Ciebie z dysku chronionego hasłem.

 

Twoje prawa do ochrony danych

  • Zgodnie z przepisami o ochronie danych masz prawa, w tym:

  • Twoje prawo dostępu — masz prawo poprosić nas o kopie swoich danych osobowych.

  • Twoje prawo do sprostowania — masz prawo poprosić nas o sprostowanie danych osobowych, które Twoim zdaniem są niedokładne. Masz również prawo poprosić nas o uzupełnienie informacji, które Twoim zdaniem są niekompletne.

  • Twoje prawo do usunięcia — w pewnych okolicznościach masz prawo poprosić nas o usunięcie Twoich danych osobowych.

  • Twoje prawo do ograniczenia przetwarzania — w pewnych okolicznościach masz prawo poprosić nas o ograniczenie przetwarzania Twoich danych osobowych.

  • Twoje prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania - Masz prawo sprzeciwić się przetwarzaniu Twoich danych osobowych w określonych okolicznościach.

  • Twoje prawo do przenoszenia danych — masz prawo zażądać, abyśmy w pewnych okolicznościach przekazali dane osobowe, które nam przekazałeś, innej organizacji lub Tobie.

 

 

Nie musisz płacić żadnych opłat za korzystanie ze swoich praw. Jeśli złożysz wniosek, mamy miesiąc na odpowiedź. Skontaktuj się z nami pod adresem SAR@southsomerset.gov.uk, jeśli chcesz złożyć wniosek.

 

Jak narzekać

Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące wykorzystania przez nas Twoich danych osobowych, możesz złożyć do nas skargę pod adresem DPO@southsomerset.gov.uk . Możesz również złożyć skargę do ICO, jeśli nie jesteś zadowolony ze sposobu, w jaki wykorzystaliśmy Twoje dane.


Adres ICO:       

Biuro Komisarza ds. Informacji

Dom Wyklifa

Tor wodny

Wilmslow

Cheshire

SK9 5AF

 

Numer infolinii: 0303 123 1113

Strona internetowa ICO: www.ico.org.uk

 

 

Twoje dane osobowe

Rada Okręgu South Somerset jest zarejestrowana w Biurze Komisarza ds. Informacji do celów przetwarzania danych osobowych.

Będziemy przestrzegać przepisów o ochronie danych. Oznacza to, że Twoje dane osobowe, które posiadamy, muszą być:

  • Wykorzystywane zgodnie z prawem, uczciwie i w przejrzysty sposób

  • Gromadzone wyłącznie w ważnych celach, które jasno Ci wyjaśniliśmy, i nieużywane w sposób niezgodny z tymi celami

  • Odpowiednie do celów, o których Ci powiedzieliśmy i ograniczone tylko do tych celów

  • Dokładne i aktualizowane

  • Przechowywane tylko tak długo, jak jest to konieczne do celów, o których Ci powiedzieliśmy

  • Przechowywane bezpiecznie

​​

Podane przez Ciebie informacje będą przechowywane i wykorzystywane zgodnie z wymogami brytyjskiego i europejskiego prawa o ochronie danych. Będzie to część Twojej historii usług, aby zapewnić, że będziemy w stanie zapewnić najlepsze wsparcie, które będzie przechowywane przez okres do 18 miesięcy po zakończeniu programu. Jest on przechowywany w ograniczonym folderze elektronicznym, do którego dostęp mają tylko imiennie wyznaczeni członkowie personelu. Wykorzystamy je do administrowania programem Opportunities South Somerset Hub, do kontaktowania się z Tobą w sprawie odpowiednich usług oraz do zapewniania bieżących porad i wsparcia. Opracowujemy anonimowe statystyki dotyczące liczby mieszkańców korzystających z usługi i wykorzystywanych zasobów, które są udostępniane w ramach usługi bibliotecznej i Rady Okręgu South Somerset, a czasem także z organizacjami zewnętrznymi.

O ile nie uzgodniono inaczej, będziemy gromadzić wyłącznie dane osobowe wymagane do realizacji programu, w tym:

  • Nazwa

  • Data urodzenia

  • szczegóły kontaktu

  • status zatrudnienia

  • kwalifikacje

  • warunki mieszkaniowe

  • informacje dotyczące potrzeb dostępu, takich jak mobilność, upośledzenie wzroku i słuchu.

​​

Możemy również gromadzić, przechowywać i wykorzystywać następujące bardziej wrażliwe rodzaje danych osobowych:

Informacje o Twoim zdrowiu, w tym o wszelkich schorzeniach/niepełnosprawności/pochodzeniu etnicznym

Będziemy wykorzystywać Twoje dane osobowe tylko wtedy, gdy pozwala nam na to prawo. Najczęściej wykorzystujemy Twoje dane osobowe w następujących okolicznościach:

Tam, gdzie musimy wykonać umowę, którą mamy z Tobą lub zamierzamy zawrzeć z Tobą umowę (zapisy), zgodnie z art. 6 ust. 1 lit. b RODO

Gdy musimy wywiązać się z obowiązku prawnego, zgodnie z art. 6 ust. 1 lit. c RODO

Jeżeli naszą intencją jest ochrona Twoich żywotnych interesów, zgodnie z art. 6 ust. 1 lit. d RODO

Gdy przetwarzamy wrażliwe dane osobowe, opieramy się na dodatkowych warunkach, aby zapewnić, że odbywa się to w sposób zgodny z prawem:

Tam, gdzie jest to konieczne do wypełnienia naszych zobowiązań wynikających z prawa pracy (ogólnie ustawy o prawach pracowniczych z 1996 r., kodeksów postępowania ACAS i ustawy o równości 2010 r.), zgodnie z art. 9 ust. 2 lit. b RODO.

Nie będziemy wykorzystywać Twoich danych osobowych w sposób, który może powodować nieuzasadnione niedogodności. Niepodanie imienia i nazwiska oraz danych kontaktowych uniemożliwi zarejestrowanie się w centrum Możliwości. Nie musisz dostarczać nam informacji o swoich potrzebach dostępu, ale jeśli tego nie zrobisz, możemy nie być w stanie wprowadzić niezbędnych zmian, aby pomóc Ci uzyskać dostęp do odpowiednich usług za naszym pośrednictwem.

Możemy zgodnie z prawem ujawniać informacje agencjom sektora publicznego, aby zapobiegać oszustwom lub innym przestępstwom lub je wykrywać, lub wspierać krajowe inicjatywy dotyczące oszustw i chronić fundusze publiczne zgodnie z lokalną ustawą o audytach i odpowiedzialności z 2014 r.  Zgodnie z warunkami ustawy o gospodarce cyfrowej z 2017 r. możemy również udostępniać przekazane nam dane osobowe innym organom publicznym w rozumieniu ustawy, w celu wykrywania lub zapobiegania oszustwom lub przestępstwom, w celu odzyskania należnych nam pieniędzy, w celu poprawy świadczenia usług lub badań statystycznych.  Nie udostępniamy informacji innym organizacjom w celach komercyjnych.

 

Masz prawo wglądu do przetwarzanych przez nas danych osobowych, a także prawo do sprzeciwu, sprostowania, ograniczenia i usunięcia w niektórych okolicznościach. Aby uzyskać szczegółowe informacje, jak złożyć takie żądanie, kliknij tutaj . Jeśli masz jakiekolwiek pytania lub wątpliwości dotyczące sposobu, w jaki przetwarzamy Twoje dane osobowe, możesz skontaktować się z naszym Inspektorem Ochrony Danych pod adresem: DPO@southsomerset.gov.uk